400 gr lisnatog testa
80o gr jabuka
12o gr šećera
1 žumance
izrendana kora od pola lmuna
Priprema:
Jabuke oljustiti, iseckati na četvrtine, izvaditi im sredinu pa ih iseckati na tanke snite.
Uz ivice "pie dish" posude pričvrstiti s malo vode usku traku lisnatog testa debelog 4 do 5 mm i posudu napuniti snitama jabuka.
Jabuke posuti šećerom i izrendanom limunovom korom a u posudu sipati par kasika vode. Sve zajedno pokriti 4 do 5 mm debelim lisnatim testom, a ivice testa spojiti i glatko odseci.
Po površini probušiti nekoliko rupica da može izlaziti para. Zatim gornju površinu testa premazati žumancetom i desetak minuta peći u vrućoj rerni, zatim smanjiti temperaturu pečenja. Pita se prekrije papirom za pečenje i ostaviti je u rerni jos 15 do 20 minuta.
Pozzz Beba
__________________ Ja znam da vreme ne voli heroje
i da je svaki hram ukaljalo
al' meni, eto, ništa sem nas dvoje nije valjalo...
Ja znam da vreme uvek uzme svoje
i ne znam što bi nas poštedelo?
al' meni, eto, ništa sem nas dvoje nije vredelo...
5 krompira
1 celer
2 glavice crvenog luka
5 tvrdo kuvanih jaja
15o gr pečurki
2 sveže crvene paprike
so
Sos:
4 kasike ulja
so, biber, šećer
˝ kasicice senfa
2 tvrdo kuvana žumanceta
2 kasicice majoneza
malo ljute paprike, so
Priprema:
Krompir kuvajte sa ljuskom, pa kad se skuva ohladite ga i onda ogulite.
Papricice se poparite provrelom vodom i oljustite.
Celer i crveni luk iseckajte u tanke trake, prelijte vrelim sircetom i ostavite da 5 minuta stoje pa iscedite i ohladite.
Za vreme tvrdo kuvana jaja, nozice pečurki i sveža paprika isecite u tanke kriške i pomiješajte sa celerom, iseckanim krompirom i papricicama.
Nakon toga, napravite sos od ulja, senfa, žumanaca, majoneza, soli, ljute paprike, sirceta, šećera i bibera. Sve se to mora dobro promešati da bi se dobila glatka, ali dosta gusta masa. Gotov sos se pomeša s iseckanim povrćem i pečurkama.
Pre serviranja salata se ostavi da 1 sat stoji na hladnom mestu.