Knego , nema na cemu ,sa zadovoljstvom !!!
Moja profesorka iz maternjeg/knjizevnosti je uvek govorila "Ne treba kriti sta volis da bi dobio sta zelis...dobro je ali...nikada ne treba biti zadovoljan onim sto si napisao jer uvek moze i lepse i bolje".Nikada nije bila zadovoljna.
Bice mi svakako drago ako 12. Juna dodje na obelezavanju 25 godina od mature.
Pozzzz
Budimir Jovanović,rođen u selu Guncate kod Barajeva 1933. godine. Umro je u decembru 1987. godine.
GUNCATE
Guncati su selo udaljeno tridesetak kilometara od Beograda а од Барајева 8 км.
sa nesto preko 2.000 stanovnika.
Pod danasnjim imenom selo se pominje 1818.godine pri prvom popisu u Knezevini Srbiji, od strane srpskih vlasti.
Narodno predanje kaze da je ime postalo prema Guci i Zeki , prvim doseljenicima i stanovnicima ovog sela.
Druga verzija je da je ime nastalo od reci "gucnuti",s'obzirom da je u selu bilo vinove loze jos u 3.veku p.n.e.,pa je permutacijom glasova dobijeno ime Guncate
Budimir Jovanović Buca iz Guncata
Muzikom se bavio vise od 40 godina.Kao dete od 6 god.poceo je da svira harmoniku.Njegov otac je jos pre II svetskog rata svirao diatonsku harmoniku sa 3 reda a negde pred pocetak II svetskog rata presao je na gramaticnu harmoniku sa 5 redi.I Buca je uoci rata nekoliko meseci svirao prvo na dvorednoj diatonskoj pa je onda 1938/39.god presao na dugmetaru marke "Ravner".
Ucio je prvo od oca a kasnije od ilije Spasojevica i Stevice Stankovica.
1946/47 pocinje da se bavi polu profesionalno muzikom svirajuci vasare,svadbe,igranke...
1951 god pocinje da svira na radio Beogradu,takozvani Beograd 2.
1968 god osniva svoj ansambl i gotovo do smrti se bavio muzikom profesionalno u duhu narodnog melosa i stvaralastva.
Stvorio je mnoge pesme i igre a na estradni put svojim kompozicijama izvodi mnoge pevace.Stekao je bezbroj prijatelja i obozavaoca a dobio je bezbroj pisama od obozavalaca kao priznanje za svoje stvaralastvo.
Sa ponosom je uvek govorio da je prva pesma koju je naucio da svira
bila "Cvetala mi lipa i topola"
Od mnostva dobrih harmonikasa koji su u poratnim godinama pa sve do danasnjih dana delovali na jugoslovenskoj estradi treba posebno izdvojiti Budimira - BUCU Jovanovica koji svojom prelivajucom, raspevanom svirkom cini njegovo sviranje prepoznatljivim cak i onda kada se cuje u orkestru. To kako Buca Jovanovic prebira po dirkama to je nesto drugacije od moravskog Mijinog stila - to je meraklijski obrenovacki stil.
Budimir Buca Jovanovic nije gradio solisticku karijeru harmonikasa vec je pretezno nastupao sa svojim orkestrom kojim je uspeo da stvori svojevrstan simfonijski nacin muziciranja. Njegovi aranzerski poduhvati sa neobicnim, ali veoma prikladnim harmonskim resenjima ucinili su ga poznatim u diskografskom svetu. Mnogi izuzetni pevaci su proizasli ispod skuta Buce Jovanovica. Dovoljno je samo spomenuti Boru Spuzica Kvaku, Sabana Saulica i Azeminu Grbic pa da se shvati kavo je cudo sa njima ucinio u svetu diskografije ! On je jedan od retkih harmonikasa koji tako dobro poznaje svet nota i u njemu se nalazi na maestralan nacin. Note je naucio vec u prvim godinama svog druzenja sa harmonikom, a tome ga je naucio harmonikas starije generacije Dzoni Gavrilovic, kako Buca sam posteno tvrdi odajuci na taj nacin starom majstoru duznom postovanja
Kada je bio u bolnici Buca je par zadnjih dana pobegao i dosao kuci da umre, a svirao je samo jednu pesmu,"Pruzi ruku na rastanku" koju je napisao izvesni Z.Marinkovic a otpevao Cvele Radovanovic.
Inace tu su i nezobilazne Bucine pesme;
Poleti golube moj
Poleti golube moj,
Ponesi pozdrav mojoj voljenoj
Kazi joj da je moj zivot tuzan bez nje
Kao sto je tebi bez jata svoga
Volim je golube moj,
Kao oči svoje, kao zivot svoj,
Kao bolan majsku zoru, kad svice novi dan
Kao ti sto volis jato svoje
Daleko, usamljen, sam
Ja uvek mislim na svoj rodni kraj
I tuzno provodim dane i duge noci
I na dragu mislim kada cu joj doci
Kazi joj, golube moj
Da moja ljubav pripada smo njoj
Nek cuva nase tajne, i lepe uspomene
Nek poljubi tebe mesto mene.
Rasiri ruke
Iza sedam gora i mora
Ja sam ti usamljen majko znaj
I stalno ceznem i mislim
Kad cu da dodjem u rodni kraj
Zelja je moja jedina
Da vidim jos jednom rodni dom
I staru majku radosnu
Da ruku poljubim ocu svoma
Precicu gore i mora
Tad mojoj patnji bice kraj
Nestace tuge i bola
Kad padnem majci u zagrljaj
refren:
Rasiri ruke, o majko stara
Ja cu ti doći kad dodje maj
Kad nasa basta, sva ozeleni
Nadaj se majko meni
Neke od vama dobro poznatih pesama, za koje verovatno niste znali da ih je komponovao Buca Jovanović:
Saban Saulic
Prvi album Sabana Saulica je izasao 1969 godine,kada je imao 18 godina.Do 1976 godine autor njegovih pesama je bio Buca Jovanovic
- Bio sam pijanac
- Nisi dosla kada sam te zvao
- Zasto se ljubav za ljubav ne vraca
- Zvao sam te nekad sunce moje
- Sto me mucis, prokleti zivote
- Nikad joj oprostiti necu
- Nema je, drugovi, nema
- Ja placam ljubavi danak
- Dok mogu ocima da gledam
- Secam se te zene
- Ljubav nasa proslosti pripada
- Dajte mi utjehu
- Kako si majko, kako si oce
- Zbog neverstva jedne zene
- Tvoj mio glas
- Ne pitaj me kako mi je, druze
- Svadba neće biti
- Ovde su svirali tiho
- Ne cekaj, majko, sina
- Dusa me boli draga
- Udase te tvoji
- Nemoj draga
Velibor Spuzic Kvaka
Rodjen 10.11.1934.godine u Orahovcu,na Kosovu
Prvu plocu kvaka je snimio tek sa 34 godine.U Pancevackom Domu armije pronasao ga je Budimir Buca Jovanovic,koji ce potom napisati mnoge velike Kvakine hitove.
Prvu singl plocu objavio je za Zagrebacki "Jugoton" 1968 godine,a 1971 Kvaki izlazi Prva LP ploca.Na singl ploci bila je pesma "Podjimo u krcmu staru"(Na rastanku) s'kojom je u Domu sindikata 1968.godine napravio lom.
Posle je pobedjuvao na festivalima "Ilidza" i "Beogradski sabor",osvajao"Zlatni Mikrofon"...Njegove pesme objavljene su na 23 singla,16 Lp i 3 CD.
Poslednjih 5 godina zivota borio se sa teskom bolescu od posledica mozdanog udara.Poslednji javni nastup na sceni imao je u prolece 1997.godine
9.Marta 2002.u 8 casova umro je Bora Spuzic Kvaka
Sahranjen je uz zvuke pesme "Na put se spremam,put mi je dalek",koju je na violini,lagano za njegovim opdrom ,svirao stari Ciganin Mita:
- Dodji ublazi bol srca mog
- Oj Dunave plavi
- Na rastanku
- Kad dodje dan
- Ako draga sretnes majku moju
- Nezaboravna ljubav
- I poslednja nada bese ti
- Necu te kleti draga
- Gocino kolo
Vida Pavlović
Rodjena u Futogu, preminula 04.05.2005.
Najpopularnija pevacica,kraljica Romske i Ciganske muzike
Ostala je jedna Vida,kada peva srce kida !
Sa Ismetom Alajbegovicem Serbom snimila prvu plocu,"Gledala sam sa prozora" pesmu koja je bila njena licna karta.Ploca je prodata u fantasticnih 500.000 primeraka
Za "Radio Sarajevo" snimila oko 70 pesama uglavnom sevdalinki.
Vida je pocela da se bavi pevanjem u svojoj 14-toj godini,pridruzivsi se ujaku,kafanskom muzicaru.U 15-toj godini zivota se udaje za muzicara
Aleksandra Pavlovica i odlazi da zivi u Sarajevo.Kako je sa prvom plocom dosao veliki uspeh tako i Vidin zivot krece novim tokom.Kao sto je ,deset godina ranije,ostavila rodni Futog i roditelje,udala se i otisla u Sarajevo,tako je tada ostavila supruga,Sarajevo i sa dva kofera u ruci dosala u Beograd.nije krila da je nesrecna i da joj je zao sto nema dece.
Sahranjena u rodnom Futogu
- Teku casi bola
- Ne spremaj majko darove
- Nikada vise, nikada
- Usamljena zena
Zoran Kalezić
- Kako je lepo u mom kraju
- Dal jos cvetas, rumene ruzo
- Ne odlazi
- Dodji, dodji
-Uspomeno iz mladosti moje
Gvozden Radicevic
- Jedan dan, jedna noć
- Lijepa Mejrima
- Svadbena pesma
- Poleti golube moj
Zivadin Kojic Zica
- Odlazi jedno leto
- Zbog cega sada odlazis
- Otisla si kao vihor
Slavko Petrović - Danas, majko, zenis sina
Dobrivoje Topalović - Psenica se povila u klasu
Marinko Rokvic - Momak veseljak
I mnogi drugi...
Buda Jovanovic umire 1988 godine a PGP RTB izdaje plocu i kasetu "U spomen Buci Jovanovicu"
Evo i jedne od najlepsih Bucinih pesama koju je otpevao Budimir Pavlovic Buda,rodjen u Kasidolu/Pozarevac gde i danas zivi.Nekada clan orkestra Miroslava Stefanovica Rose gde je cinio pevacki tandem sa Miodragom Jakovljevicem i Mirjanom Dimitrijevic...danas su svi u zasluzenoj muzickoj penziji i zapevaju samo u posebnim trenucima.
Prosle godine, 16.7.2008.g. 20h manifestacija je pocela koncertom najvecih zvezda nase izvorne narodne muzike na stadionu OFK GUNCATI u Guncatima a ulaz je bio slobodan.
Evo kako su tu manifestaciju doziveli oni koje je Buca Jovanovic na neki nacin zaduzio:
Pa kada smo vec kod Dervencanke Azemine Grbic evo nekoliko pesama sa Tv "Melos" - Kraljevo.
Solista na harmonici Novica Negovanovic.
Jedna mala ispravka-prvi singl Sabana Saulica - Dajte mu utehu nije izasao 1969 kako ga mnogi vode vec 1970 godine.I da dodam da je Buca Jovanovic autor jedne pesme koju je Saban Saulic otpevao 1976 godine a koja nije objavljena ni na jednom nosacu zvuka.Pesma se zove Pricaj mi majko o ocu mom.
__________________ "Danas je tesko biti glup, jer je konkurencija prevelika."
1.Pricaj mi majko o ocu mome pricaj mi rojena
Pricaj mi majko o borbi slavnoj kako je vodjena
dal znades gde je pred cetom pao tamo u daljini
da podjem majko grob da potrazim u pustoj planini.
2.Poci cu majko stazama davnim kroz gore zelene
preci cu mnoge stravicne klance i vode studene
pitacu kud je sa cetom proso i barjak pronio
i gde je majko junacki pao i krvcu prolio.
3.Ne idi sine kroz puste gore ne idi nado sva
junackoj braci grobova nema niti se za njih zna
spomen su njima Durmitor gordi i Maglic daleki
a grob su njima surove stjene Sutjeske ledene.
Evo teksta pesme,a Saban je to otpevao kako samo on zna i umije.
Asime
CD pod nazivom "Car i sluga" je trebalo da izda Becka "Lyra/Akord" ali je doslo do nekih promena...Oni su sada predstavnici "BN" produkcije za EU.
Album imam ali dok ne krene u prodaju ne zelim da ga postavim.Malo stpljenja , bice uskoro...
Pozzzz
LinkBack to this Thread: http://www.f-ton.org/forum/nudim-svasta-nesto/5058-rap-hip-hop-r-b-iz-aus-austrije-osterreich-mirjana-k-hazre-smekeri-meho-p-enes-b-fest-dani-mije-krnjevca-08-cazim-c-emisija-97-uzivo.html