Nakon što je preksinoć nastupila u jednoj od mostarskih diskoteka, Lepa Brena juče je posetila Sarajevo, zajedno s Filipom Živojinovićem i Kikijem Čauševićem.
- Razlog mog dolaska u glavni grad BiH su poslovni sastanci. Treba da se dogovorimo o mojim koncertima, ali i još nekim poslovima”, rekla je za "Dnevni avaz" Brena koja planira da održi nekoliko velikih koncerata.
- Želim da pevam u celoj BiH, u svakom gradu u kojem imaju velike dvorane. U planu su Tuzla, Mostar, Zenica i drugi gradovi”, otkrila je Brena i dodala:
- Polako ulazim u planove za jesen. Od 20. septembra krećemo s ‘Grandom’. Pripremam pesme za novi album, koji bi trebalo da se pojavi na tržištu u aprilu. Kod nas planovi mogu da se prave samo mesec unapred, zato neće biti velikih izjava - kazala je Brena.
Folk diva Lepa Brena proslaviće 20. oktobra jubilarni 50. rođendan u Majamiju. Popularna folkerka otkrila je da joj njena porodica sprema rođendansko iznenađenje.
- Moji sinovi mi spremaju slavlje i to organizuju u tajnosti bez Bobe. Izrazili su želju da oni pripreme sve. Načula sam, između ostalog, da spremaju zajedničko krstarenje jer znaju da sam zaljubljenik u takvu vrstu putovanja. Izuzetno se radujem toj proslavi sa voljenima jer u poslednje vreme želim što više vremena da provodim u krugu porodice rasterećena od poslovnih obaveza - rekla je Brena.
O karijeri folk zvezde Lepe Brene ubuduće će se starati najstariji sin njenog supruga Slobodana Živojinovića, Filip, kome je poverila mesto menadžera.
Pod okriljem svoje firme, Filip će obavljati poslove u vezi sa organizacijom Breninih nastupa, kao i odnose sa javnošću. Prvi test imao je u Sarajevu, gde je legendarna pevačica nedavno u njegovom i društvu šefa benda Kikija Cauševića, ugovorila nastupe za predstojeće koncerte po Bosni i Hercegovini.
Kako se Filip snašao na novom radnom mestu, znaćemo uskoro, kada Brena otpočne dugo očekivanu turneju.
Balkanska zvezda uskoro će ući i u četvrtu deceniju pevačke karijere. Trenutno je na turneji po Bosni i Hercegovini i oko proslave svojih jubileja ne želi da pravi nikakvu pompu. Tvrdi da duhovni mir koji danas ima ne bi menjala ni za šta, čak ni za mlađi fizički izgled!
Fahreta Živojinović, narodu bliska kao Lepa Brena, jedna je od retkih dama i istinskih zvezda koja ne krije godine. Za nešto manje od mesec dana, 20. oktobra, napuniće pedesetu. Kada je imala dvadeset godina i sa “Čačkom” napravila do tada neviđen bum u narodnjačko-estradnim vodama na prostoru bivše Jugoslavije, kako je zamišljala svoje pedesete, šta se od tih devojačkih snova ostvarilo?
- Kada tražite malo, dobijete još manje, a kada tražite puno, dobijete još više. To je moja teza kojom sam se rukovodila na početku karijere, a u njenu istinitost sam se uverila tokom života - kaže Lepa Brena.
- Jednostavno, ne smete da prestanete da želite, jer želje vam daju motiv da idete brže i dajete maksimum. Iz ove perspektive mogu da kažem da je čista sreća što nisu isti problemi koje imate u dvadesetoj i kada ste u zrelim godinama. Duhovnu zrelost i smirenost koju danas imam ne bih menjala ni za šta, pa ni za mlađi fizički izgled.
Kakvu proslavu rođendana priželjkujete?
- Nisam pristalica žurki, niti velikih proslava. Volim da rođendanska slavlja budu spontana, jer me tada istinski obraduju. Otkako imam decu, više me raduje organizacija i sama proslava njihovih rođendana.
Da se samo vi pitate, šta biste sebi poklonili za rođendan?
- Malo više slobodnog vremena. Kada smo svakodnevno izloženi stresu, kada obaveze vrebaju sa svih strana a dan traje samo 24 sata, mislim da smo svi mi pomalo zaboravili šta je slobodno vreme. A kada imate porodicu, decu i kada svako od vas ima svoje obaveze, onda su zajednički trenuci prava retkost koju treba negovati.
Uz jubilarni rođendan ide i poslovni jubilej, tri decenije pevačke karijere. Kako ćete njega obeležiti?
- Moje iskustvo me je uverilo da ne treba unapred pričati o onome što tek treba da usledi. Imam toliko energije i želim da je putem muzike prenesem na publiku koja me prati sve ove godine. Moj životni pravac je optimizam, a muzika moje opredeljenje i velika ljubav. Karijeru sam počela u velikoj Jugoslaviji i ponosna sam što i danas imam publiku na svim svetskim meridijanima. To samo pokazuje da je muzika univerzalna stvar i da, ako dajete svoj maksimum, možete da trajete uprkos tome što se svake godine pojavljuju nova lica.
U kojoj ulozi se najbolje osećate: kao majka, kao supruga, kao poslovna žena, gazdarica u “Grandu” ili kao neko ko kad uzme mikrofon u ruke, “proizvede” da hiljade ljudi dišu kao jedno?
- Svaka uloga ima svoje mesto i vreme. Podjednako uživam u svakoj od njih. Mislim da mi karijera ništa ne bi značila da se nisam ostvarila i kao majka i kao supruga. Jednostavno, kada izbalansirate poslovni i privatni život, što je u današnje vreme veoma teško, možete reći da ste uspeli u životu.
Koji koncert ima jedinstveno mesto u vašem srcu?
- Održala sam na stotine koncerata. Ne mogu da izdvojim neki posebno, jer je na svakom bila fenomenalna atmosfera. Od samog starta mene publika doživljava kao nekog sebi bliskog i ponosna sam na tu činjenicu. Sada sam na turneji po Bosni i Hercegovini, pevaću u svim većim gradovima. Trudim se da svaki koncert nadmaši prethodni.
Gde biste voleli da pevate a do sada niste imali prilike?
- Mislim da nisam pevala jedino u Japanu! U stvari, pevala sam na japanskom “Si, Cile, si” kada smo na jednom šahovskom turniru hteli da iznenadimo Japance. A pevala sam u svim mestima na planeti gde je ikad kročio čovek koji govori srpski!
Šta će novo doneti nova sezona “Grandovih” emisija?
- Takmičenje za “Zvezde Granda” svakako je najatraktivniji momenat u “Grandovoj” programskoj šemi. Očekuje nas devet meseci uzbudljivog takmičenja, a borba će biti žestoka jer su odabrani izuzetno dobri kandidati. Tu su i “Grand šou”, kao najelitnija emisija, “Grand parada”, “Grand hitovi”. Draž ove branše je što stalno dolaze nove melodije, nova lica...
Gledate li “Farmu” i šta mislite o tom rijaliti šouu?
- Nisam pobornik ideje da se javna ličnost prikazuje u nekim izdanjima kakva nameću uslovi na “Farmi”.
Ko vas je iz prethodna četiri serijala izbora za “Zvezde Granda” najviše razočarao i zašto?
- Ne mogu da kažem da me je neko razočarao, jer ja u svim tim mladim ljudima vidim početnike kakva sam i sama nekad bila. Znam kako sam se osećala na početku karijere i ne mogu da zamerim ako je neko napravio neku lošu procenu, neki kiks ili loš potez. Za ovaj posao, pored talenta i rada, važno je imati i dobru saradnju sa medijima, dosta iskustva u prevazilaženju kriznih situacija, a to se sve uči. Kao i u svakom poslu, neko se snađe, neko ne.
A ko je bio potpuno iznenađenje, prevazišao sva vaša očekivanja?
- Zaista ne mogu da izdvojim nikog posebno. Mi smo tu da im pružimo maksimalnu marketinšku podršku, da im damo kvalitetne pesme, pomognemo oko odnosa sa medijima, ali na njima je sve ostalo.
Kojim rečima biste želeli da počne ovaj intervju na vaš 55. rođendan?
- Ja sam srećna, zadovoljna, ostvarena žena, koja je sebi postavila nove poslovne ciljeve. Rasterećena sam nekih briga koje donose mala deca i ona u pubertetu, imam više slobode za sebe. S druge strane, mnogo mi pomaže to što mogu da se konsultujem sa njima oko svega što radim jer niko drugi ne može da bude iskreniji kritičar od njih.
Šta sada rade vaša deca?
- Viktor ima dvanaest i po godina i ide u sedmi razred, Stefan je napunio osamnaest, završio je Američku internacionalnu školu, ali će zbog tenisa napraviti pauzu u učenju od godinu dana, a dvadesetpetogodišnji Filip je završio menadzment i psihologiju u Hjustonu i sada radi kompletan menadzment mog posla.
Jedan od najžešćih navijača srpskih tenisera u „Beogradskoj areni“ tokom „Dejvis kupa“ bila je supruga predsednika „Teniskog saveza Srbije“ Slobodana Živojinovića, estradna zvezda Lepa Brena.
Iako je sedela u prvom redu i svojom visinom zaklanjala vidik mnogim gledaocima koji su se nalazili iza, poznata pevačica nije odolela a da nekoliko puta, kada su naši teniseri postizali poene, skoči sa klupe i aplaudira iz sveg srca sa rukama iznad glave.
Uskoro punim 50 godina i osećam se bolje nego ikad! Nije bitno da li imate bore, strije i celulit, važno je koliko je vaša životna „vožnja" bila uzbudljiva!
Folk diva Lepa Brena 20. oktobra u Americi će proslaviti 50. rođendan. U intervjuu za domaci dnevni list Brena kaže da će sa najmilijima organizovati intimnu proslavu, poručuje da je srećna što je tokom svih ovih godina uspela da uskladi privatni i poslovni život i tvrdi da se ne boji starosti.
- Ne plašim se starosti jer se osećam bolje nego ikada! Znate kako, nije bitno da li imate bore, strije i celulit, važno je koliko je vaša životna „vožnja", da se tako izrazim, bila uzbudljiva. Ako ste živeli zadovoljni sobom, okolinom i poslom, to će se na vama i videti.
Kako ćete proslaviti jubilarni rođendan?
- U Americi, u krugu porodice i prijatelja. Nisam za velike fešte, volim intimne proslave.
Kako biste ukratko opisali pola veka života?
- Jedna vrlo uspešna priča.
Šta je za vas najveći životni uspeh?
- Kada radite ono što volite, kada ste izbalansirali poslovni i privatni život, kada ste uprkos svemu ostali normalni i niste zaboravili da se radujete sitnicama.
Iako imate stabilan brak, da li ste ikada pomišljali da se razvedete? Koliko je bilo teško zadržati porodicu na okupu?
- U vreme kada su svi delovi sveta inficirani globalnom krizom, svi smo upućeni da radimo više i bolje. I to svakako ostavlja trag na porodičnom životu, jer su roditelji rastrzani. Bračne krize budu i prođu, najlakše je odustati. A kada krize prođu, svaka pobeda je zajednička. Deca su pokazatelj da li je neki brak pun ljubavi, a njihovo vaspitanje najteža i najslađa uloga. Trenuci koje provodim sa najmilijima za mene su nešto najdragocenije na svetu.
Da li ste spremni da se ostvarite u ulozi bake?
- Životni ciklus ima svoj krug i mislim da su uloge baka i deka nezamenljive i veoma dragocene u odrastanju svakog unučeta. Kažu da ste mnogo spokojniji nego u ulozi roditelja, jer se stvari relativizuju s godinama.
Posle nesuglasica sa Pinkom, da li ste i dalje kućni prijatelji sa bračnim parom Mitrović?
- Uspešni poslovni ljudi ne mešaju posao sa emocijama. U biznisu je bitno da je saldo pozitivan, a obe strane zadovoljne. Ni mi ni Mitrovići nismo zlopamtila, nesuglasice su rešene, posao teče, život ide dalje.
Kako reagujete na prozivke nekih pevačica koje vas danima ne ostavljaju na miru, a nekada su se hvalile da ste njihov idol?
- Ne reagujem nikako.
U godini u kojoj slavite 50. rođendan obeležavate i tri decenije rada. Da li ste se ikada pokajali što ste postali pevačica?
- Nijednog jedinog momenta! Ja i dalje živim svoj san.
Kada publika može da očekuje novi album i beogradski koncert?
- Studiozno radim na novim pesmama i nema razloga da žurim. Pitanje beogradskog koncerta razmotriću na proleće, kada se bude znala kompletna ekonomska situacija.
Lepa Brena koja je trenutno u Americi i dalje tvrdi da nije ni u kakvom sukobu sa Jelenom Karleušom, koja koristi svaku priliku da “oplete” po gazdarici “Granda”.
- Nemam nikakve emocije, ni poslovne, ni privatne prema ljudima koji sede za kompjuterom. Nemam personalni odnos, niti imam vremena da se osvrćem šta ko kaže ili piše. Ali, svako treba da odgovara za ono što napiše. Mada, u šou-biznisu je veoma važno – ko kaže – rekla je Brena za domaci tabloid.
Na pitanje o letošnjim nesuglasicama “Granda” i RTV Pinka, legendarna pevačica kaže je to bio trenutak kada je sve stavljeno na probu, ali da su sve nesuglasice rešene.
- Mene lično odnos “Granda” i Pinka podseća na brak – navikli smo jedni na druge, naša saradnja je komplementarna. A onda je sve zaličilo na vezu u kojoj supružnici nisu dovoljno pričali o nekim problemima koje treba da reše. Sada je na to stavljena tačka, sve teče po planu i zajednički izlazimo na slovenačko tržište.
Abid Jahić (80), otac folk dive, doživeo nezgodu u Brčkom!
Zbog nezgode koju je doživeo njen otac, folk zvezda odložila put u Ameriku!
Pre nedelju dana Abid Jahić, otac Lepe Brene, doživeo je nezgodu - na pešačkom prelazu u Brčkom udario ga je autobus.
Prema priči upućenih, 80-godišnji Jahić, koji se istog trenutka srušio, odmah je prebačen u bolnicu u Tuzli, u kojoj je proveo nekoliko dana zbog povreda za koje se ispostavilo da, srećom, nisu teške.
Kad je saznala za ovaj nemio događaj, Brena, koja je, inače, veoma vezana za oca, odložila je put u Ameriku - gde danas proslavlja pedeseti rođendan u društvu supruga Slobodana - Bobe Živojinovića i sinova - i istog trenutka zaputila se u Tuzlu da ga obiđe.
Srećom, on se brzo oporavio, tako da je posle nekoliko dana pušten na kućno lečenje, te je pevačica mogla da odahne i napokon otputuje preko okeana. Dok Brena bude boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, o Abidu će se brinuti njen rođeni brat Faruk.
Inače, Abid Jahić je po profesiji medicinski tehničar, već godinama je u penziji, i živi u Brčkom sa suprugom Ifetom, nekadašnjom krojačicom. Pevačica je uvek bila brižna prema roditeljima, te ih je tako svojevremeno izvukla iz ratom zahvaćenog Brčkog i dovela u Beograd, a kad se situacija smirila, oni su se vratili u grad u kome su proveli najveći deo života.
Brenin PR: Ništa na tu temu!
U nameri da dobijemo komentar Lepe Brene, pozvali smo njenog PR menadžera Ivanu Đorđević, koja nam je rekla:
- Brena se trenutno nalazi u Americi, tako da ne mogu ništa da vam kažem na tu temu.
Folk zvezda Fahreta Živojinović - Lepa Brena teško je podnela smrt oca Abida Jahića (82), koji je u petak veče preminuo u bolnici u Tuzli od posledica saobraćajne nesreće koja se dogodila pre dve nedelje u Brčkom!
U trenutku kada je čula tragičnu vest, Brena je bila u Americi sa suprugom Slobodanom Živojinovićem i sinovima Filipom, Stefanom i Viktorom, gde je proslavljala 50. rođendan! Pevačica se sa porodicom u subotu vratila za Srbiju i odmah otputovala za Brčko, gde će danas prisustvovati dženazi.
- Kada je saznala tužnu vest Brena se jako potresla. Plakala je celu noć jer je vezana za svoje roditelje, a posebno za oca koji joj je uvek bio oslonac u svemu. Najgore je što sebi ne može da oprosti što posle nesreće nije bila uz svog oca, nego je dopustila da je lekari ubede kako je sa pokojnim Abidom sve u redu. U porodičnoj kući na Bežanijskoj kosi u subotu su Breni saučešće izjavili njeni najbliži prijatelji i saradnici - navodi sagovornik blizak pevačici.
Folk zvezda se nije oglašavala ovim povodom, ali je njen brat Faruk Jahić potvrdio juče za bosanske vesti da je njihov otac preminuo.
- Naš otac Abid umro je u petak, u UKC Tuzla, gde je nekoliko dana boravio na odeljenju intenzivne nege pošto je nastradao u saobraćajnoj nesreći u neposrednoj blizini Biroa za zapošljavanje u Brčkom - rekao je Faruk za bosanske medije.
Abid Jahić nastradao je pre dve nedelje kada ga je udario autobus. Tom prilikom je, kako je saopšteno, zadobio lakše povrede, međutim, kasnije se ispostavilo da mu je lobanja napukla i da je imao naprsla rebra na čak osam mesta, što je prouzrokovalo smrt.
Abid Jahić, otac jedne od najvećih pevačkih zvezda eks-Jugoslavije, sahranjen je juče na brčkom groblju po muslimanskim običajima. Poslednjem ispraćaju prisustvovao je veliki broj javnih ličnosti iz Srbije i Bosne.
Abid Jahić (82), otac folk zvezde Fahrete Jahić - Lepe Brene, koji je u petak veče preminuo u bolnici u Tuzli od posledica saobraćajne nesreće, sahranjen je juče na brčkom mezarju (groblju), posle dženaze (opela) kojoj su prisustvovali porodica, prijatelji i Brenine kolege sa estrade.
Saučešće su došli da izjave direktor „Granda" Saša Popović, pevači Zoran Kiki Caušević, Viki Miljković, Goca Božinovska, Sanja Đorđević, menadžer Bane Obradović, glumac Emir Hadžihafizbegović, kao i gradonačelnik Brčkog Dragan Pajić.
Brena je sa sestrom Faketom, koja je sa porodicom doputovala iz Kanade, i bratom Farukom sve vreme klanjala nad kovčegom pokojnog oca ispred džamije na Ivicama, posle čega se povorka uputila na groblje u Brčkom, gde je ukopan. Kako nalažu običaji, sahrani nije prisustvovala Brenina majka Ifeta. Vidno potresena sa suzama u očima Brena se poslednji put oprostila od oca rečima:
- Moj predivni oče, uvek ćemo voleti život i ljude kao što si nas ti učio. Znaj da te svi volimo i da ćemo te se uvek sećati samo po dobrom. Iza sebe si ostavio veliku porodicu da te se seća, voli i poštuje onako kako si zaslužio. Bio si čovek velikog srca i ne poznajem osobu koja te nije volela. Gde god da smo zajedno putovali, svi su me pitali ko je taj čovek velikog srca? Zato su ljudi iz mnogih gradova došli da te danas isprate. Putuj mirno, a mi ćemo slediti tvoj put. Neka ti je večno. Hvala ti - rekla je Brena uz koju su sve vreme bili njen suprug Slobodan Boba Živojinović i sinovi Filip, Viktor i Stefan.
Posle sahrane Brenina familija je u hotelu „Jelena" dočekala prijatelje, komšije i saradnike na posluženju.
Abida Jahića udario je pre dve nedelje autobus u blizini Biroa za zapošljavanje u Brčkom, posle čega je primljen u Univerzitetsko-klinički centar Tuzla, gde je jedno vreme zadržan u bolnici i ubrzo pušten na kućno lečenje. Tom prilikom je, kako je saopšteno, zadobio lakše povrede, međutim, kasnije se ispostavilo da mu je lobanja napukla i da je imao naprsla rebra na čak osam mesta. On je ponovo smešten u bolnicu, gde je u petak preminuo.
Vest o saobraćajnoj nesreći Brena je primila pred put u Ameriku gde je planirala da sa suprugom Bobom i sinovima proslavi 50. rođendan. Nakon što su je lekari uverili da je stanje njenog oca stabilno, ona je spakovala kofere i otišla u Ameriku, gde je samo nekoliko dana kasnije primila vest o smrti oca.