Header


Forum Left Top


imena na estradi slike, informacije, biografije, svako ko je ikad zapevao, zaslužio je svoju temu i prezentaciju...

odgovora
 
LinkBack Alatke za temu Modus prikazivanja
Staro 31-12-2008, 02:46   #1 (permalink)
Novi
 
Menadzer Avatar
 
Status: Registrovani
S nama od: Dec 2008
Poruke: 399
Standardno Zaim Imamovic

Zaim Imamovic - BiografijaZaim Imamovic roden je 26. avgusta 1920. godine u Mrkonjic Gradu. Zivio je u Travniku. Skoro sav svoj zivot proveo je u Sarajevu, a povremeno je odlazio u Pocitelj na imanje, u svoju vikendicu. Iza njega su ostali kci Jasminka i sin Nedzad (poznati gitarista i pjevac) kao i unucad. Umro je u Sarajevu 2. februara 1994. godine. Ostaje nam sjecanje na evergrina u narodnoj muzici Bosne i Hercegovine. Ovakav covjek se rijetko rada, bio je uzor velikim pjevacima i mnogi su ga stavljali na prvo mjesto kao svoga idola.
Ime Zaima Imamovica, kao estradnog narodnog umjetnika, interpretatora, kompozitora, ostalo je upisano u antologiju sevdahlinke i pjesama drugih naroda. Vecinu svoga zivota proveo je u tumacenju i interpretiranju sevdahlinke.
Po rodenju iz Mrkonjic Grada nakon godinu dana sa svojim roditeljima prelazi da zivi u Travnik i nastanjuju se na periferiji zvanoj ”Bojna”. Tu je proveo petnaestak godina, dok se 1936. godine nije nastanio u Sarajevu. Ostao je bolan za Travnikom, a to je grad sevdaha i koji je imao svoju pjesmu ”Kolika je vis’ Travnika bojna” pa je Zaim za nju i sentimentalno vezan, tako da je rado stavljao na svoj repertoar.
U Sarajevu je ucio tekstilni zanat, a pomalo je svirao na dvorednoj harmonici koju mu je otac kupio. Njegov brat Hadze i sestra Djula u to vrijeme bili su clanovi MKUD ”Gajret”. Poveli su jedne veceri i Zaima na probu, gdje je horovodja Cvjetko Rihtman pristao da cuje Zaima kako pjeva i odmah ga zadrzao. Napustio je tekstilni zanat u jesen 1939. godine. Pored pjevanja u horu nastupao je na zabavama Drustva prateci se sam uz harmoniku. Vec tada se otkriva Zaimov talenat za umjetnost.
Prava njegova karijera pocinje 10. aprila 1945. godine. Tada pristupa Radio stanici Sarajevo. Svojim glasom i osjecajem opija slusaoce. Upravo tih dana Radio Sarajevo pocinje sa emitovanjem programa i okuplja pjevace. Prvo javljanje je 10. aprila 1945. godine kada je tehnicar na radiju Djorde Lukic-Cigo objavio: ”Ovdje Radio stanica Sarajevo. Danas je Njemacka kapitulirala.” Tada su mnoge emisije isle ”uzivo” jer se oskudijevalo sa tehnikom i opremom. Svaka greska ne bi se mogla brisati, ostala je u eteru. Samo na takav nacin se mogao ocijeniti kvalitet pjevaca. U doba kada se gramofonske ploce nisu tako mnogo snimale, kada smo narodnu muziku slusali preko rijetkih radio prijemnika (Kosmaj, Nikola Tesla, Vesna...), tada smo mnogo vise saznavali sta je lijepo u muzici, a narocito u bosanskohercegovackom sevdahu. U to vrijeme se Zaim predstavio sa tri melodije po kojima smo ga zapamtili: ”Gledaj me draga”, ”Mujo kuje konja po mjesecu” i ”Konja vodim, pjeske hodim”. On vec tada postaje pjevac po osjecaju, a pjesnik po dusi, umio je da nam docara prosto romanticna doba koja jos samo u sevdahlinkama postoje, da nam ih priblizi, da ih osjetimo i shvatimo. Njegovi uzori su bili danas skoro zaboravljeni pjevaci: Rešad Beslagic iz Tuzle i Sulejman Dzakic. Rado ih je slusao i od njih ucio kako pjesmu treba usavrsiti i interpretirati.
Pjesme je prikupljao i upotpunjavao svoj vec tada bogati repertoar. Njegov glas je osoban, a pjevao je manirom koji je bio blizak, ali ipak neuhvatljiv za mnoge pjevace narednih generacija. Zbog toga se do sada nije pojavio pjevac za kojeg bi moglo da se kaže: – pjeva kao Zaim Imamovic. Iako danas neki kazu blizak mu je Andrija Stevanic, ipak, Zaim je Zaim, nezamjenjivi pjevac.
Pjevao je malo kroz nos, ali mu se nazal ne uzima kao vokalni nedostatak, vec kao sredstvo pomocu koga docarava atmosferu Orijenta. Otuda nije ni cudo sto je reprezentovao nasu zemlju na Folklornom festivalu mediteranskih zemalja u Alziru. Majstor je dinamike pjevanja, sto je veoma bitno za uvjerljivost interpretacije. Sarajevo je bilo metropola sevdaha, pa su mnogi pjevaci imali zelju da ostanu i da zive u njemu, jer je u poslijeratnim danima, iza 1945. godine, jedini put afirmacije bila Radio stanica Sarajevo. U predratnoj generaciji pjevaca bili su: Samija Alajbegovic, Munevera Berberovic, Esma Buljubasic, Lela Karlovic, sestre Mira i Dragica Sabljak, Mica Talaja, Kadira Karahasanovic, Enver Ekic, Arif Merdzanovic, Hamdija Samardzic, Alija Nuhbegovic (pjeva, svira harmoniku i klavir, poslije postaje i novinar), Jozo Penava (poslije postaje i voda Tamburaskog orkestra Radio Sarajeva), Osman Plivcic, Varesanovic, te Avdo Buzar kafanski pjevac i svirac, i drugi.
Tek negdje iza 1945. godine pojavljuje se nova garnitura pjevaca u kojoj je Zaim Imamovic (pjevac, harmonikas i frulas), Ibrahim Asceric, Vejsil Hadzibegic, Jozo Kristic, Slobodan Lukic, Tugomir Alaupovic, te oko 1950. godine nastupaju: Zumra Mulalic, Nada Mamula, Nadezda Cmiljic, Radmila Jagodic, Izeta Selimovic-Beba, Mile Petrovic, Vlado Mulic, Bozidar Ivanisevic, Mile Bogunovic (pjevac, voditelj, humorista), Milan Eterovic, Mileta Rajcevic, Safet Isovic, Himzo Polovina, Zehra Deovic, Zora Dubljevic, Meho Puzic, duet Mustapic-Susac, Husein Kurtagic, Nedjeljko Bilkic, Stanimir Petrovic-Lale, Zekerijah Djezic i mnogi drugi.
Mnogi od ovih pjevaca postali su veterani sevdahlinke i divne narodne izvorne pjesme, koje je u to vrijeme narocito Radio Sarajevo arhiviralo i emitovalo. Ipak, najveci veteran pjesme je bio Zaim Imamovic.
Mnoga od poznatih imena ucili su od Zaima i vecina od njih je kazala da je Zaim nezamjenjivi izvodac sevdahlinke. Sevdahlinke koja ima svoju dusu i koja je u narodu nastala, zivjela, mijenjala se, bila je do danasnjih dana i ostala izraz svega onoga sto je nas narod na ovim prostorima kroz vijekove zivio i osjecao. Sve je kroz pjesmu kazano. Sevdahlinka je sacuvana, prenosenjem s koljena na koljeno, usmenim putem od grla do uha, od uha do grla. Njeni mnogi autori melodija i teksta su nepoznati, zato je i postala izvornom baštinom naroda koji je cuva i njeguje. Dakle, narod je njen kolektivni autor. Zaim je izraziti tenor, s lijepo obojenim glasom, jasnom dikcijom i izrazitim smislom za melizmaticko ukrasavanje melodija koje je interpretirao.
Safet Isovic – veteran narodnih pjesama cesto i ponosno istice da se smatra Zaimovim ucenikom.
”Zaim Imamovic je bio prava škola lijepoga pjevanja nase bosanskohercegovacke gradske pjesme – sevdahlinke. Svejedno sto je godinama bio jedan od najpopularnijih pjevaca u zemlji, i nije nebitno najbolji, skromnog, tihog i nenametljivog Zaima Imamovica nikada nije pratio veliki publicitet u stampi. Imao je boju glasa zahvalnu, sjajnu i sjetnu kakvu niko nema. Zaim je imao poseban tenor, a iznad svega ukrasavao je svaku sevdahlinku na svoj nacin, posebnim ukrasom. Koristeci svoju tehniku, bio je karakteristican, dolazio je do efektnih rjesenja u najtezim pjesmama. Imao je osoben glas, velikog volumena, velikog intenziteta, iako je pjevao na lagani i lezeran nacin. On nikad nije pretjerivao, imao je odredenu mjeru za pjesmu.”
Znao je i snimio Zaim mnogo narodnih pjesama za arhiv RTV Sarajeva koje su preuzimale i druge Radio i televizijske stanice u zemlji i inostranstva.Obisao je zemlju i gradove, a bio je sa pjesmom i na nekoliko kontinenata. Ucesnik je karavana pod nazivom ”Sevdah putuje Evropom”. Svuda je docekivan i ispracen ovacijama. Reprezentovao je nasu narodnu pjesmu dostojanstveno i na najprofesionalniji nacin. U vrijeme kada je bio najpopularniji najmanje je zaradivao. Zivio je od plate skromnog sluzbenika Radio Sarajeva ciji je zadatak, uz ostalo bio da putuje, pjeva i uveseljava bez honorara, a pocesto i bez putnih dnevnica se iste veceri morao vracati u Sarajevo. Ne mogu a da ne iskazem nekoliko naslova sevdahlinki koje su se nasle na njegovom prebogatom repertoaru: ”Haj, Moscanice vodo plemenita”, ”Od kako sam sevdah svezo”, ”Okreni se niz djul-bascu”, ”Haj, sadih almu na sred Atmejdana”, ”Ja zagrizoh sareniku jabuku”, ”Djul Fatima po dul-basci sece”, ”Haj, bejturane, aman, Bog t’ ubio grane”, ”Snijeg pade drumi zapadose”, ”Kad puhnuse sabah-zorski vjetrovi”.
Po mome misljenju jedan od najljepsih snimaka RTV Sarajeva je pjesma koju je snimio sa Narodnim orkestrom Radio Sarajeva, a to je:

”Oj, djevojko, asik duso”

Nakon Drugog svjetskog rata na njegovom repertoaru su se nasle i novokomponovane narodne pjesme bliske izvornom narodnom melosu. U svojim kompozicijama je i pisac teksta i kompozitor muzike. Cesto je saradivao u tandemu kao pisac teksta ili kompozitor muzike sa Jozom Penavom tadasnjim rukovodiocem Tamburaskog orkestra Radio Sarajeva. Takode je saradivao sa veoma cijenjenim harmonikasem i vodom Narodnog orkestra Radio Sarajeva Ismetom Alajbegovicem-Serbom sa kojim je bio nerazdvojan sve do njegove smrti 28. jula 1987. godine, a na tekstove pisca Safeta Kafedzica je komponovao muziku.
Prva novokomponovana pjesma koju je Zaim zapjevao bila je kompozicija Joze Penave ”Bosno moja poharana”, zatim ”Sarajevo, behara ti tvoga”, koja glasi:

Sarajevo, behara ti tvoga,
znas li reci sta za dragog moga?
Otiso je vec godinu dana,
ja ga cekam tuzna, rasplakana.

Dodi, dragi, milovanje moje,
pa utješi bolno srce moje.
Uzalud je tvoj otac i mati,
kad me, dragi, tvoj pogled ne prati.

Od pomenute pjesme se nije odvajao; uvijek bi je medju prvima stavljao na repertoar. Taj njihov zajednicki biser je u pravom smislu obogatio bosanskohercegovacki narodni melos.
Evo i nekoliko naslova Zaimovih novokomponovanih narodnih pjesama: ”Slavuj pjeva na beharli grani”, ”Sve behara i sve cvijeta”, ”Ne pitaj me stara majko”, ”Nekada sam sevdisao”, ”Sto je lijepo vrelo Moscanice”, ”Na derdefu vezak veze Fata”, ”Imam dragu u sokaku mome”, ”Srusila se kula i kapija”, ”Sinoc gledam sjajnu mjesecinu”, ”Zašto si me majko rodila”, ”Sjecas li se draga proslog ljeta”, ”Mrkonjicu, rodni grade”, ”Kada dodem rodnom kraju”, ”Oj, jeseni tugo moja”, ”Moj sokole, sine od zakletve”, ”Boluje mi moja draga”, ”Da sam sjajna mjesecina”, ”Kad u basci zaspu djul behari”, ”Azemina”, ”Ne cekaj me niti sanjaj”, ”Znas kad sam ti ljubav darovala”, ”Kad aksam dode u mahalu staru”, ”Nije zlato sve što sija”, ”Pokraj Jajca tece voda Pliva”...

Za cijeli svoj zivot drugovanja sa narodnom muzikom dobio je mnoga priznanja. RT Sarajevo je snimila i u nekoliko repriza emitovala jednosatnu emisiju o Zaimu Imamovicu pod nazivom ”Covjek i vrijeme”. Nastupao je s mnogim veteranima narodne muzike, u prvoj emisiji RTV Sarajeva pod nazivom ”Sijelo na vrelu Bosne”, te u serijalu ”Price o starim gradovima” i u posljednjem serijalu emisija pred sami rat 1992. godine pod nazivom ”Meraklije” urednika Vehida Gunica i muzickog urednika Spasoja Beraka-Spase. U ovom serijalu je imao nekoliko svojih numera odmah u pocetku emisije, a u podnaslovu ”Pjesme srca”. Nastupao je i snimao audio kasete, gramofonske ploce pjevajuci sa svojim sinom Nedžadom.

Ucesnik je mnogih festivala, narocito festivala ”Ilidza” na kojima nikada nije ostajao bez priznanja i nagrada zirija ili publike. Na festivalu ”Ilidza 1969. godine” uz poznate muzicke strucnjake postaje i sam clan zirija. Na vrhuncu karijere snimio je bezbroj lijepih pjesama za arhiv Radio Sarajeva. Medu njima je i pjesma ”Lov lovio Muhareme”. Na melodiju davno nastalu u narodu, pjesnik Safvet-beg Basagic darovao je tekst, a Zaim svoju interpretaciju ”Evo ovu rumen ruzu”. Sa ovom pjesmom Zaim se proslavio i smatrao je draguljem nase bastine.

U rano proljece, kad sve cvijeta i behara, kada je Hercegovina najljepsa cesto je Zaim posjecivao Pocitelj, darovao mu je i pjesmu ”Pjesma Pocitelju”. Pored bosanskohercegovackih sevdahlinki pjevao je i pjesme drugih naroda. Narocito mu je bio blizak melos sandzackih muslimana. Posebno nam je dokazivao da je jedna od sandzackih bisera pjesma ”Kafu mi draga ispeci oh aman, aman, duso za mene”, koja je prvo bila interpretirana od crnogorskog pjevaca Zejbe Pekusica, zatim malo preuredena muzicki od Predraga Gojkovica-Cuneta iz Beograda, pa do izvedbe ”Pljevaljskih tamburasa”. Istu je Zaim uvrstio u svoj repertoar.

Nastupao je na dosta koncerata u duetu sa Nadom Mamulom; u dijalogu je snimio nekoliko pjesama sa prvom damom sevdaha Izetom Selimovic-Bebom. A to su pjesme: ”Hajde duso da asikujemo”, ”Evo mene u tom kolu” Sa Nadezdom Cmiljic i grupom pjevaca u dijalogu pjeva ”Hercegovacku zdravicu”. Pjevao je sa Safetom Isovicem, te Milom Petrovicem ”Zvijezda tjera mjeseca”, ”Igrali se konji vrani”, te u duetu sa Milom Petrovicem ”Zelen lišce goru kiti” (Djure Jaksica). Cesto je nastupao u mjesovitoj grupi narodnih pjevaca koja je djelovala u Radio Sarajevu izmedu sezdesetih i sedamdesetih godina.

Negdje pedesetih godina u tvornici ”Jugoton” iz Zagreba, za nepuna tri dana snima trideset tri pjesme na petnaestak gramofonskih ploca i jednu LP plocu koje su bile vrlo krhke kvalitete (78 okretaja).

Pojedinci u Radio Sarajevu su se prije rata 1992. godine neodgovorno ponasali prema stvaralastvu Zaima Imamovica, ali i drugih solista. Mnogi arhivski snimci su unisteni, jedva je ostala emisija od petka, 2. oktobra 1964. godine u trajanju od 20 minuta, a pod nazivom ”Govore o sebi, pjevaju za vas” (O Zaimu Imamovicu, urednik Zvonimir Nevzala).

O Zaimu su spjevane i pjesme za njegova zivota. Jedna od takvih je i ”Kad zapjeva Bosna nasa” (autora Jovice Petkovica) a u izvedbi na gramofonskoj ploci (45 okretaja) pjeva Muhamed Pasic-Masura.

Poznati pjesnik i prevodilac Sinan Gudzevic, koji je rastao negdje na visokom Pesteru, ponesen i odusevljen Zaimovim pjevanjem, prilikom posjete Zaimu rekao je: ”Zamisljao sam da ziva ljudska legenda, Zaim Imamovic, zivi u svili i kadifi, kad ono tamo, Zaim zivi skromno kao i svi smrtnici. On je, bolan, pravi rodjeni, autenticni narodni umjetnik...” Sinan mu je posvetio i jednu od svojih pjesama.

Pjesma Zaimu Imamovicu

Zaime,
Svi vole da pjevas
iz grudi,
da se svuda cujes,
a usta ne otvaras...

Pred kraj života necujno se povukao. Tiho je drugovao s pjesmom ciji je i autor:

Bosno moja plemenita,
U mladost me vrati,
Ja cu tebe za zivota,
S’ pjesmom darivati...

U ratu 1992. godine pa do smrti Zaim je prezivljavao. To su za njegovu starost, iscrpljenost i zdravstveno stanje bili veoma teski dani. Prica se da se za vrijeme rata, snalazio, te dolazio u kolega i prijatelja da trazi hranu, te da je svoju harmoniku nosio na pijacu da je proda kako bi prezivio (sedmicni list ”Ljiljan” 1995. godine).

Posljednji stihovi pjesme ”Bosno, moja plemenita” kaze srce umjetnika se umorilo, iscrpilo i napatilo, prestalo je da kuca u Sarajevu, gdje je pokopan u gradu u kojem je proveo najveci dio zivota. Ostalo nam je sjecanje na Zaima – evergrina u narodnoj muzici. Za sve mu hvala.

Nakon njegove smrti izdata je knjiga pod naslovom ”Slovo o Zaimu”, u prilogu 10 audio kaseta njegovih najboljih interpretacija pohranjenih u rucno rezbarenoj drvenoj sehari.

Zadnja promena od Selektor : 31-12-2008 u 04:07.
Menadzer je offline  
Odgovori sa citiranjem
Sponsored Links
odgovora

Bookmarks

Tags
imamovic, zaim


Korisnici koji čitaju ovu temu: 1 (0 člana i 1 gosta)
 
Alatke za temu
Modus prikazivanja

Pravila pisanja
Ti ne možeš otvarati nove teme
Ti ne možeš pisati odgovore
Ti ne možeš da postavljaš fajlove
Ti ne možeš da izmeniš svoje postove

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] code je On
HTML kod je ugašen
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Right Top
Forum Left Bottom Forum Right Bottom
 
Right Left
Member Login
Forgot password?
Forum LeftForum Right

Radio Player free online slusanje
Vaše omiljene radio stanice slušajte na jednom mestu uz CHAT

Forum Statistika:
Članova ukupno: 31,432
Tema ukupno: 25,078
Postova ukupno: 341,517
Trenutno 279 korisnika
šeta našim forumom.

Pratite nas na Twitter-u

Pratite naš Feed


Reklame
Forum LeftForum Right
Right Right
Right Bottom Left Right Bottom Right

Prijatelji sajta:
Domaci TV kanali - www.FOLKOTEKA.com - FOLKOTEKA.net - www.BIZNISKLUB.com - Najbolji domaci recepti - Mali Oglasi - MixoTeka.com - Tekstovi pesama - Sjenica.com - Restoran Srem - Smartphone news - Stigni.net


Website Traffic Counter
Call of Duty 4 Xbox 360

2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, Albumi, Djordje Balasevic, Kaya, Nikolina Kovac, Darko Martinovic, Zvezda, Granda, Đogani, Nina Badric, Noc je zvezdana, Diva, Eso Balic 2012, Sanja Djordjevic 2012, Seka Aleksic 2012, Jelena Karleusa JK 2012, 2012, DJ Krmak 2012, Budva na pjenu od mora, LZN, lud zbunjen normalan, Haris Dzinovic 2011, Mile Kitic 2011, Vesna Zmijanac 2011, Indira Radic 2011, Tropico Band 2011, Lepa Brena 2011, Danijel Alibabic 2011, Sabrina Karajkovic 2011, Zdravko Djuranovic 2011, Damir Kulovic Kule 2011, Amadeus 2011, Milena Ceranic 2011, Svetlana Ceca Raznatovic 2011, 2011, Dzenan Loncarevic 2011, Zdravko Skender 2011, Katarina Zivkovic 2011, Donna Ares 2011, Serif Konjevic 2011, Mate Bulic 2011, Adnan Babajic 2011, Joca Stefanovic 2010, Adil 2010, Novi premijer hitovi 2010 - cd 1 i 2, Mirza Soljanin, Sasa Matic 2010, Elvira Rahic 2011, Aca Lukas 2010 dvd, Boban Rajovic 2010, Cira 2010, Dejan Matic 2010, Ivan Zak 2010, LeeMan 2010, Aleksa Jelic 2010, Dado Polumenta 2010, Nemanja Stevanovic 2010, Baki B3 2010, Stoja 2010, Colonia 2010, Boban Rajovic 2010, Darko Radovanovic 2010, Dusica Grabovic 2010, Marinko Rokvic 2010, Ceda Markovic 2010, Renato Henc 2010, Dzenan Loncarevic 2010, Olja Karleusa 2010, Legende 2010, Trik FX 2010, Dino Dizdarevic 2010, Aysela 2010, Davor Badrov 2010, Radisa Urosevic 2010, Alen Ademovic 2010, Suzana Jovanovic 2010, Sandra XS 2010, Beko 2010, Elvis Komar 2010, Dusko Lokin 2010, Emir Osmanbegovic Miko 2010, Sead Ruznic 2010, Nesko Kejdz 2010, Festival Sibenik 2010, Aco Pejovic 2010, Hitovi za sva vremena 2010 - Edicija 3, Ana Nikolic 2010, Anabela 2010 (ex Djogani), Dana Karic 2010, Summer Mix 2010 - Hitovi leta, Tony Cetinski 2010, Grand hitovi leta 2010, Marijana Zlopasa 2010, Edo Maajka 2010, Dragacevski Sabor Guca, Guca, Festival, Dara Bubamara 2010, Zeljko Juric 2010, Split Festival 2010, Sabrija Vulic 2010, Dusan Svilar 2010, Jovana Nikolic 2010, Luna 2010, Dejan Alicic 2010, Rusko 2010, Ivana Selakov 2010, Sejo Keydura 2010, Milan Topalovic Topalko 2010, Nihad Alibegovic 2010, Jasna Zlokic 2010, Maja Marijana 2010, Selma Bajrami 2010, Nedeljko Bajic Baja 2101, Dzenit 2010, Dj Krmak 2010, Đani 2010, Sanja Maletic 2010, Rajko Horizont 2010, Ivan Kukolj Kuki 2010, Zlatko Pejakovic 2010, Sead Dugonjic 2010, Samir Mujagic SMS 2010, Anabela Đogani 2010, Radijski Festival 2010, Ognjan Ogi Radivojevic 2010, Ana Stanic 2010, Fedja Dizdarevic 2010, Serije, Serija, Greh njene majke, Tajna neciste krvi, Damir Imamovic 2010, Bora Drljaca 2010, Lexington band 2010, Grand karaoke DVD 2, Elvira Rahic 2010, Mirza Omerovic 2010, Mirza Hodzic 2010, Sladjana Sladja Delibasic 2010, Ekrem Jevric Gospoda 2010, Alen Vogrinec Vesel 2010, Tanja Banjanin 2010, Goca Trzan 2010, Sako Polumenta i prijatelji 2010, Feminnem 2010, Lana Jurcevic 2010, Senad Nikocevic Niki 2010, Zdravko Colic 2010, Dunja Ilic 2010, Axal Grand Festival 2010, Sasa Kovacevic 2010, E.T. 2010, Nusret Hadzic 2009, Meho Hrstic 2010, Julia Bikova 2010, Bojan Cikic 2010, Slobodan Kacavenda 2010, Ilda Saulic 2010, Dragica Radosavljevic Cakana 2010, Himzeta Nukic 2010, Zeljko Golik 2010, Bend Slatki poljubac 2009, Dr. Iggy 2010, Mustafa Jukic 2010, Sergej Cetkovic 2010, Milan Topalovic Topalko 2010, Sale Prerad 2009 / 2010, Nusret Hadzic 2009, Almir Music Eko 2010, Tose Proeski 2007 / 2010, www.FolkoTeka.com, Crvena Jabuka 2010, Toni Pejic 2010, B3 2010, Refik Kolic 2010, Dunja Ilic 2010, Mara i Lole 2009, Dragan Vasic Gagi 2009, Atheist rap 2009, Ena Hodzic 2010, Maja Suput - Jasmin Stavros 2010, Mile Petrovic 1964, Javorka Urosevic 1961, Seid Skalic Genije 2009,Deda 2010, Aleksandar Sanja Ilic 2009 Balkanika, Miroslav Knezevic 2009, Emanuel Zekic 2009, Emir Djulovic 2009, Nihad Fetic Hakala 2009, Amela 2009, Zoka Jankovic 2009, Crni 2009, Miki Pavlovic 2009, Jelena Karleusa 2009/2010, Milan Dincic Dinca 2009, Djogani 2009, Funky G. 2009, Mambo Kings 2009, Karma 2009, Frenkie 2009, Ljubisa Vasiljevic 2009, Novi Hitovi Granda 2009, Boban Rajovic 2009, Hule 2009, Mensur Dimnjacar 2009, Rade Lackovic 2009, Medeni mesec 2009, Darko Lazic 2009, Tanja Savic 2009, Nove Zvezde Granda 2009 – Edicija 2 – Hitovi za sva vremena, Toni Zen 2009, Folk Fest Valandovo 2009, Bojanic (Mikica, Bane, Milos) 2009, Bozicni CD za Blagdane 2009, Denis Bjelosevic 2009, Neda Ukraden 2009 remake, Borivoj Grujicic Djavolak 2009/2010, Kaliopi 2009, Next time 2009, Saban Neziroski 2009, Miligram 2009, Amadeus band 2009, Marija Serifovic 2009, Seka Aleksic 2009, Ana Bekuta 2009, Aleksandar Aca Ilic 2009, Snezana Djurisic 2009, www.NewsRide.net, Marina Magas 2009, Haris Dzinovic 2009, Aleksandra Kovac 2009, Plavi orkestar 2009 / 2010, Dino Heldic 2009, Armin Muzaferija 2009, Bojan Jambrosic 2009, Doris Dragovic 2009, Emil Rasic 2009, Rasko 2009, Semir Ceric Koke 2009, Serif Konjevic 2009, Kemal Seferovic 2009, Jahija Perenda 2009, Arvina Sabic 2009, Fikret Nakicevic 2009, Extra Marija 2009, Ivan Gavrilovic 2009, Kasim Bosnic Kale 2009, Radmilo Zekic 2009, Dejan Krstovic 2009, Davor Badrov 2009, Dusko Kulis 2009, Kaliopi i Edin Karamazov 2009, Zabranjeno pusenje 2009, Boban i Marko Markovic 2009, Impulsi 2009, Selma Bajrami 2009, Brzi 2009, Xenia (Ksenija) Pajcin 2009, Bedy 2009, Zeljko Joksimovic 2009, www.F-Ton.org, Seki Bihorac 2009, Alma Tucakovic 2009, Neno Kosuta 2009, Hamdija Custovic 2009, Sejo Kalac 2009, Adnan Covic Ado 2009, Saban Hairlahovic 2009, Ivana Jordan 2009, Marko Bulat 2009, Nela Vidakovic 2009, Halil Mehmedovic Halco 2009, Bane Bojanic 2009, Oliver Dragojevic 2009 (live), Mahir Burekovic 2009, Dado Kukic 2009, Marta Savic 2009, Jovana Tipsin 2009, Velimir Remic 2009, Dina Banjanovic 2009, Allegro band 2009, Luna 2009, Magdalena i Juzni Vetar 2009, Stoja 2009, Grand Hitovi leta 2009, Asim Brkan 1993, Kadir Nukic 2009, Rizo Hamidovic 2009, Semir Hasic 2009, Julijana Damljanovic 1998, Esad Plavi 2009, Ibro Milkic 2009, Viki Miljkovic 2009, Goran Bozovic 2009, Muhamed Mujkanovic 2009, Jovan Perisic 2009, Kemal Malovcic 2009, Splitski Festival 2009, Milica Todorovic 2009, Mitar Miric 2009, Amela Zukovic 2009, Nove Zvezde Granda 2009, Vera Matovic 2009, Radmila Manojlovic 2009, Super Kursadzije 2009, Hari Mata Hari 2009, Aleksandra Radovic 2009, Miki Gajic uzivo 2009, Srecko Savovic 2009, Miko 2009, Milan Stankovic 2009, Miki Mecava 2009, Zvezde Granda pevaju stare pesme 2009, Zane 2009, Dejan Zivic 2009, Dejan Pavkic Pavke 2009, Safet Kaljun 2009, Ana Itana 2009, Sekib Mujanovic 2009, Sanel Kajosevic 2009, Regina 2009, Asim Bajric 2009, Amir Smajic 2009, Hazre 2009, Natasa Matic 2008, Mujo Bekrija 2008, Jadranka Barjaktarovic 2009, Dejan Matic 2009, Snezana Savic 2009, Dzenan Loncarevic 2009, In Vivo, 2007, 2008, Sinan Sakic 2009, Emina Jahovic 2009, Vinko Brnada 2009, Edin Kalimero 2009, Sasha Z. 2009, Donna Ares 2009, Jasna Djokic 2009, Ajdin Jusufbasic 2009, Bojan Vasic 2009, Bobana Indjic 2009, Grupa Negativ 2009, Lepa Djordjevic 2009, Zdenko Gudelj 2009, Safet Redzic 2009, Ahira Hasic 2009, Hazre 2007, Veljko 2004, Elma Sinanovic 2000 - 2003, Pazarski cevap, Pravda, Beograd, Slavija, Telegraf, Novosti, Alo, Puls, online, Vesti, Vijesti, Scandal, Svet, Ekskluziv, Express, Ekspress, Pravda, Politika, Balkanmedia, Kurir, Press, Dnevni, Avaz, Fokus, Opera17, Mondo, Blic, Danas, Story, Hello, Magazin, Trojka, Cosmopolitan, Smedia, Portal, Radio, Stream, Naraton, Intakt records, Grand music production, BN music, Renome, Gold music, Vip, JV, Juzni Vetar, PGP RTS, Croatia records, Balkan records, F-ton, Hayat produkcija, Diskoton, Audio Video, ZaM, Skala, Centrosound, Vujin records, KCN Records, MegaSound, Diskos, Jugoton - www.FolkoTeka.com - The Official one - Oficijelni sajt za narodnjake, zabavnjake, serije i svu vrstu zabave!