Osnivač Microsofta Bill Gates, izjavio je kako očekuje izlazak Windowsa 7 "negdje tokom sljedeće godine". Ako se to obistini, nasljednik Viste će izići ranije nego je kompanija to najavila. U detalje oko datuma Gates nije želio ulaziti.
Što se tiče funkcionalnosti novog OS-a Gates je naglasio kako će se fokusirati na velike skokove u tehnologiji što uključuje poboljšanu integraciju s mobilnim uređajima i napredniju podršku za kontrole dodirom, poput onih koje su viđene na kompanijinom konceptu Surface.
Vlasnik Microsofta Bill Gates nagovestio je da bi nova verzija operatvinog sistema Windows trebala izaći sledeće godine. Na sastanku u banci Inter-American Development je na pitanje o novoj verziji Microsoftovog operativnog sistema odgovorio da bi Windows 7 trebao biti završen nekad sledeće godine.
Nakon ovog događaja, glasnogovornik Microsofta je izjavio da će nova verzija biti dostupna za upotrebu 2010., tri godine nakon januara 2007., kada je prvi put objavljena verzija Windows Vista.
Stručnjaci su, međutim, upozorili da su se Microsoftove procene, u kontekstu vremena izlaska novih verzija operativnih sistema, pokazale isuviše optimističnim. Bill Gates je na skupu izjavio da s entuzijazmom gleda na promene koje će doneti Windows 7, ali nije naveo detalje tih promena.
Gates je dalje naveo da je kompanija Microsoft započela razvojni program Windowsa 7 i da postoje naznake da je probna verzija pod imenom Milestone 1 već u upotrebi nekih od najvećih softwareovskih korisnika.
Nakon oficijelnog sastanka, glasnogovornik Microsofta je objasnio da je Gates govorio o prvim, probnim verzijama Windowsa, a ne o konačnom produktu.
U analizama historijskog razvoja Windowsa XP i Viste na web stranici Ars Technica stoji da je prošlo oko godinu dana od izlaska konačne probne verzije do izlaska verzije koja je otišla na prodaju, prenosi Reuters.
„Windows 7”, novi operativni sistem kompanije Microsoft, biće namenjen isključivo ekranima na dodir. Naslednik ne baš popularne „Viste” na tržištu bi trebalo da se pojavi krajem 2009. godine. Pojavom novog operativnog sistema, računarski stručnjaci predviđaju skoru penziju mišu.
- Danas gotovo sve interakcije između korisnika i računara su preko miša i tastature. Narednih godina, uloga govora, pogleda, dodira i slično, biće ogromna - kaže Bil Gejts, vlasnik i osnivač Majkrosofta.
Stiv Balmer, generalni direktor, prikazao je na prvoj prezentaciji mali ekran na dodir, nazvavši ga „samo najmanjim delićem” novog operativnog sistema.
Na demonstarciji je pokazano kako se prstima mogu obavljati radnje poput rotiranja slika ili čak sviranja mini-pijana. Kao glavna prednost ovog operativnog sistema navodi se mnogo brži rad za računarom, koji nije opterećen kliktanjen na mišu i tastaturi. Pored jednostavnosti upravljanja različitim aplikacija veoma je važno što se vrlo lako u isto vreme može obavljati više radnji. I to naravno sve prstom.
Za one koji su imali u prilici da koriste „iPhone”, kompanije „Apple”, operativni sistem ne bi trebalo da predstavlja veliku prepreku za navikavanje. Sudeći po tome kako se ovaj telefon kotirao kod potrošača, ne bi trebalo sumnjati ni da će „Windows 7” vrlo lako naći put do krajnjih korisnika.
Prototip Majkrosoft je pre dva dana predstavio novi prototip računara „TouchWall”. Radi se o vertikalnoj varijanti računara, pod nazivom „Surface” koju je Majkrosoft predstavio sredinom 2007. godine. „TouchWall”, slično kao i „Surface”, ima ekran osetljiv na dodir dimenzija 120 x 180 cm koji radi bez spoljnih kablova i miša zahvaljujući tome što laserski i infracrveni senzori reaguju na dodir prsta korisnika.
by FolkoTeka
__________________ Od kada te znam
ja virujen u andjele
od kada te znam
ja virujen da postoje
Operativni sistem "Windows 7" američkog softverskog giganta "Microsofta" počeće da funkcioniše u računarima koji će biti komercijalizovani od ove godine, potvrdio je šef odjeljenja za proizvodnju "Windowsa" u "Microsoftovom" ogranku u Francuskoj.
"Windows 7" će se proizvoditi u verzijama od 32 i 64 bita.
On će, između ostalog, manje trošiti električnu energiju, biće efikasniji i biće povezaniji s mobilnim telefonima.
Ukoliko korisnik ima dva računara, sistem treba da omogući automatsku sinhronizaciju fajlova, tako da on ne mora stalno da šalje fajlove s jednog uređaja na drugi, objavio je francuski sajt www.zdnet.fr.
sve je to lepo i divno lai vecina ljudi jos nije presla ni na vistu a oni vec planiraju i tu sedmicu.prvo treba resiti nek bagove iz viste a i XP ih ima jos uvek
imam na toshiba satelite a210-10w instaliranu beta verziju na prvu loptu
mogu samo reci da sam jako razocaran. Windows 7 = vista 2 u nicemu se ne razlikuju oba operativna sustava nakon instalacije zauzimaju 14gb diskovnog prostora dok xp zauzme oko 4 windows media player su upropastili jos jedan Microsoftov pad sa operativnim sustavom
Ti imas early build, nemas oficijalnu BETA verziju.
Ako imas, onda sigurno imas dobre konekcije u Microsoftu.
Na pocetku se skoro nista ne primjecuje, ali kada izadje oficijalna verzija, mozes se cak iznenaditi
Dali tvoj windows 7 izgleda ovako?
Sto se tice izgleda, ovaj screenshot ne lici bas na Vistu.
Logicno je da ce Windows 7 imati slicne funkcije kao Vista.
Obecavaju neke nove funkcije, i sto je najbitnije, device compatibility.
To zadnje je jako bitno jer bih znacilo da cemo imati mnogo stabilniji Windows.
Novih, sitnih, funkcija ima, koje se mozda ne primjecuju na prvi pogled, ali ima ih.
Ja nemam neka prevelika ocekivanja, ali svaka promjena je dobra promjena