Sa novim pjesmama najavljuje veliki pomak na estradi
Edin Hamdija, pjevač rođen u Radolfzellu - Njemačka, odrastao u BiH, a trenutno živi u Švedskoj, nedavno je objavio dvije nove pjesme. Sudeći po njegovim komentarima koje ostavlja na društvenim mrežama i brojnim portalima, više je nego zadovoljan snimljenim materijalom.
Ovaj mladi pjevač za kojeg mnoge iskusnije kolege pričaju da, osim što ima odlične pjevačke sposobnosti, je više nego profesionalan na nastupima i uvijek spreman za saradnju, napravio je nešto novo, urbanije, siguran da će se nove pjesme svidjeti obožavateljima.
Snimio si dvije nove pjesme sa "Južnim vetrom". Koliko si zadovoljan reakcijom publike?
- Sudeći po nastupima i po YouTube komentarima, više sam nego zadovoljan. Pjesme su puno drugačije i publika je to odmah prepoznala.
Odkud Edin Hamdija i "Južni vetar"?
- San svakog mladog pjevača je da snimi nešto sa "Južnim vetrom" pa tako i moj. Sa druge strane mi smo krenuli sa saradnjom još prosle godine kada je studio "MMI" radio komplet video-produkciju za moje pjesme iz 2011. godine kao i marketing. Uz pjesme "Južnog vetra", to ponosno govorim, sam se preporodio.
Primjetili smo da si pjesme i spotove radio na jednom mjestu. Zapravo,šta ta produkcija nudi?
- "Južni vetar" i studio "MMI" nudi komplet usluge od pjesama, video spotova pa do marketinga.
To je ozbiljna produkcijska kuća koja ispoštuje sve kako se s njima dogovorite. Veliki profesionalci.
Kruže priče da je vođa "Južnog vetra" Mile Bas, strog, "težak" i komplikovan za saradnju? Ima li istine u takvim pričama?
- Da je strog, možda! Ali da nije strog ne bi bilo svih onih hitova koje je stvorio. A, da je "težak" i komplikovan, to nije tačno. On je veliki profesionalac i dobar domaćin. Dok sam snimao u studiju MMI imao sam osjećaj kao da se znamo deset godina. Postoje "kuhinje" koje ga žele predstaviti u sasvim drugačijem svjetlu. Mislim da nemaju razloga za to.
Po pjevanju i energiji porede te sa Sinanom Sakićem i Fazlijom. Kako komentiraš takve opaske kolega ili publike? Kakvo mišljenje zaprvo imaš o Sakiću?
- Sinan je fenomen koji se rađa u 1000 godina. Ako bi mi iko bio uzor onda je to on.
A o Fazliji?
- Ništa !
Prelistavajuci tvoje slike na "Facebooku" došli smo do saznanja da te djevojke i žene obasipaju komplimentima! Prija li ti kada te puno hvale?
- Naravno da prijaju takvi komentari, ali sve se završava i ostaje na komlimentima. Sa druge strane ja sam u sretnoj vezi i imam moju Sanitu. Do jučer je moj život bio zgarište i dim, ali kada sam sreo nju, ja sam se digao kao feniks iz pepela. Njena ljubav i podrška mi mnogo znači kao i moja njoj.
Koliko je Facebook prisutan u tvom životu?
- Onoliko koliko treba, mada sam mišljenja da bi ga trebalo ukinuti, pa da ljudi opet izađu na ulice i nastave se družiti.
Koga cijeniš od starjih pjevača i kolega na estradi?
- Hanku Paldum koja je jedinstvena i neprevaziđena, Nedu Ukraden koaj mi djeluje nadprosječno inteligentna i svakako Šemsu Suljaković koja je originalna i nenadmašiva.
A od mlađih kolega?
- "Za uho mi je zapao" Edin Džigal i Ado Čović.
Ima li ljubomore na estradi?
- Čini mi se da je ima više nego u bilo kojoj drugoj branši. Ljudi ne praštaju uspjeh. Prije će vas pohvaliti oni koji vrijede više od vas, a oni koji vam nisu ni do koljena će vas sabotirati i degradirati.
Ima li onih koju su vam pomogli na estradi?
- Tražio sam i dobio savjete od: Šemse Suljaković, Mujčeta Durića, Jasima Beširevića, Ade Čovića...
Kako vidiš sebe u narednih deset godina?
- Deset godina rudarskog rada, nastupanja, dokazivanja i rezultat je na pomolu.
Ko je po tvom mišljenju najveći profesionalac na estradi?
- Mislim da je Lepa Brena! Svaki nastup, spot, pokret, staljing i sve postalo dobro osmisli i izvede.
Da li ćeš se u budućnosti držati ovog stila ili ćeš i ti u "modernjake"?
- Ma kakav! Ne skače mi se k'o mečka na bini!
Ekrem Jevrić... šta misliš o njemu?
- Ma daj!
Sigurno imaš neku poruku za tvoje obožavatelje, naše čitatelje?
- Što više se smijite, to je relaks za dušu.
Šta mislis o Mirnesu Kubatu-Vanilli muško-ženskoj pjevačici?
- (Smijeh) Momak fura svoj fazon i uspijeva u tome. Mogu vam reći da bolje pjeva od 70 posto "kreveljuša" na estradi. Vrijeme je da se duplom moralu stane u kraj i da se razbiju barijere.
Evo, ako me neko ne preduhitri, ja ću prvi snimiti duet s njim.
Smeta li ti nešto na estradi?
- Smetaju silikonske barbike! Žene iz 80-tih godina su mi bile ženstvenije.